Plannen is wennen

Dagelijkse frustraties

De frustratie van het "elke avond weer wat verzinnen" is voor veel mensen een reden om in herhaling te vallen (lees weinig variatie) en voor kant en klaar te kiezen. 

Het is ook vermoeiend, na een drukke werkdag nog even sporten en dan thuis nog wat opruimen. Er is niks qua eten in huis en de supermarkt geeft je stress in het spitsuur om iets fatsoenlijks uit te kiezen. Of maar weer wat bestellen, pizza met extra paprika om de vitamines bij te vullen?


Naast de frustratie die dit met zich meebrengt, brengt het ook weinig variatie en (overbodige) kosten met zich mee. Want zeg nou zelf, wel makkelijk die diepvriesmaaltijd voor €8,99 maar haal je jouw idee van voldoening eruit als het gaat om enigszins gezond eten? 

En om nou weer een boterham met gebakken ei te eten.. Nee, daar wordt niemand gelukkig van!


De gemakken van tegenwoordig

Nou zijn er genoeg mogelijkheden online om aan decent maaltijd te komen. 

Wekelijkse recepten van de welbekende supermarkt ketens, of de maaltijdboxen die aan de deur geleverd worden. Voor beide is wat te zeggen maar het werkt niet voor iedereen, anders zou je dit niet lezen ;-). 


Wekelijkse recepten van de supermarkt

Handig zou je denken, maar bij gebrek aan enige fantasie, verschillende eetpatronen en wisselende smaakpapillen is dit niet voor iedereen weggelegd. Prijzen hiervan vallen vaak mee, de huismerken en aanbiedingen worden vaak gebruikt ter promotie.


Wekelijkse maaltijdboxen

Deze boxen brengen naast de recepten ook nog eens de boodschappen in huis, makkelijker kan niet! 

En, recepten kunnen gekozen worden per week. De prijs is redelijk hoog, aangezien alles voor je geregeld wordt in zekere zin. Variatie is er, maar er komt redelijk wat herhaling in voor omdat als bedrijf zijnde groot moet worden ingekocht bij bepaalde aanbieders. Ook de porties zijn niet voor ieder mens geschikt, een dieet is persoonlijk en het geeft bijvoorbeeld niet iedereen voldoening met 100 g vlees of vis als eiwitbron.


Cirkel doorbreken

Om de dagelijkse frustratie te doorbreken is het nodig om te plannen. Voornamelijk voor de mensen die niet de creatieve krinkel in het hoofd hebben om 1, 2, 3 een maaltijd te verzinnen waar toevallig alles al voor in huis gehaald is.

Naast de motivatie om zelf wat in elkaar te zetten elke avond is er dan nog het probleem van variëren. Voor jezelf of voor het gezin is hetzelfde gerecht elke week niet heel stimulerend om steeds het bordje leeg te eten. 


Herken je je hierin? En wil je gemakkelijk en een persoonsgebonden advies om zelf elke dag wat nieuw te verzinnen? Laten we samen sparren en tot een plan komen!



Contact
door The Food Sparring Partner 22 april 2022
Elke supermarkt ligt tegenwoordig vol met vega vleesvervangers, een schap vol waar je tegenaan loopt richting de vlees en vis afdeling. Het klinkt op zich goed, een worstje bij de avondmaal terwijl je veganistisch bent. Alsof alles mogelijk is! Je wilt vegetarisch eten maar hebt toch zin in (een soort van) vlees, want de echte smaak is maar moeilijk te evenaren. Of je koopt het om de natuur een handje te helpen, want echt vlees geeft uitstoot. Wel jammer dat nu prijzen erg zijn gestegen van deze vervangers voor de zoekende. Nieuwe industrie Veel spelers hebben ingespeeld op de nieuwe vraag naar producten, een groot aanbod is beschikbaar voor de consument. Dit was/is allemaal nieuw, het is geen industrie die is omgebouwd naar iets beters. Om deze vervangers te produceren is veel opgezet, laboratoriums en onderzoekers die de moleculen en smaken hebben geprobeerd na te maken. Fabrieken om de producten de producten te produceren worden opgestart, er worden verpakkingsmaterialen ingekocht om alles te verpakking en vrachtwagens geregeld om alles te vervoeren naar de supermarkten. Waarom is dit nodig? Maar wat nou als je (een dagje) geen vlees wilt eten? Moet er dan perse een vervanging voor zijn? Kunnen we niet zelf de falafel balletjes draaien, de croutons of geroosterde noten toevoegen voor de crunchiness of een eitje koken om het vullende effect te geven wat we missen? Er zijn recepten en technieken in overvloed om een gerecht smaak en voldoening te geven zonder vlees of vervangers. Waarom doen we dit niet? Waarom blijven we zoeken naar een alternatief? Gemak is het makkelijkste antwoord. Wat is een beter alternatief? En wat nou als we dit niet zouden doen? En wel gebruik maken van wat er al is in plaats van iets nieuws te creëren? Dan zouden de vleesvervangers er niet hoeven te zijn. Geen extra laboratoriums, fabrieken, verpakkingen en vervoer voor een aparte sector. Want hé, dit geeft ook milieuvervuiling. Net zoals het echte vlees. Zouden we dan minder door mensen geproduceerde smaken in ons lichaam laten en meer natuurlijke alternatieven zoeken? Een champignonburger in plaats van gemodificeerd vlees, een stukje vis of een stukje kaas. In het kader van “it is what it is”. Waarom moet er altijd iets nieuws komen zonder te kijken wat de basis ons al geeft? En die lekkere kaas schnitzel is natuurlijk ook puur gemak.. Of zoals ik ze noem, kaassoufflé voor in de pan. Want meer is het eigenlijk niet.
7 november 2021
Time for change in the UK
7 november 2021
Wat leren kinderen op school?