Must read! UK Foodplan

Time for change in the UK

Een erg interessante rapportage over de eetpatronen en koopgedrag van de Engelse bevolking.
Indrukwekkend maar vooral ook schokkend om te lezen dat er in de UK zoveel problemen zijn die steeds erger worden. Dit rapport/plan is aangeboden aan de regering van de UK en wordt hopelijk ook gebruikt om verandering te brengen in de toekomst van het land en haar inwoners.


Mocht je zin en tijd hebben, het zijn +/- 100 pagina's vol interessante feiten en onderzoeken gekruist met Brexit en de Covid tijd.

Hieronder is het bestand te downloaden (UK).


Opvallende cijfers


  • 1/3 van de (kansarme) Engelse bevolking is zwaarlijvig, ja u leest het goed. 1/3!!

Waarom? Weinig kennis van gezond eten, groente en fruit is duur(der) dan andere voeding.
In de Covid tijd werd een significant hogere hoeveelheid aan alcohol in huis gehaald., wat ook niet bevordelijk is voor het gewicht en gezondheid. 


  • De Engels bevolking eten snel, zo'n 79 minuten per dag.

Dit is in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland erg kort, 114 minuten. De Franse houden het record van 133 minuten.
Waarom is dit belangrijk? Hoe meer tijd je stopt in het eten van je maaltijd, hoe beter je dit verteerd > hoe langer je volzit. Hoe minder je later weer onnodig gaat snoepen. Je eet ook met meer aandacht en zorg, dan stop je automatisch ook meer moeite in het bereiden van de maaltijden.


  • Meer dan 3/4 van de verkochte producten verkocht in de UK zijn ongezond.

Omdat ongezonden producten makkelijk en goedkoop te maken zijn worden ze meer aangeboden. De producten bestaan voornamelijk uit goedkope grondstoffen zoals bloem en suiker, de producten blijven ook lang houdbaar waardoor veel mensen dit makkelijk in huis halen.
Producten met bijvoorbeeld suiker werken verslavend waardoor je het blijft kopen, wat je nog eerder voorkomt omdat de producten door de lage kostprijs goedkoop aangeboden kunnen worden.

Ook wordt de meeste promotie/marketing gemaakt voor ongezonde producten.



Mocht je zin en tijd hebben, het zijn +/- 100 pagina's vol interessante feiten en onderzoeken gekruist met Brexit en de Covid tijd.

Hieronder is het bestand te downloaden (UK).


National Food Strategy
door The Food Sparring Partner 22 april 2022
Elke supermarkt ligt tegenwoordig vol met vega vleesvervangers, een schap vol waar je tegenaan loopt richting de vlees en vis afdeling. Het klinkt op zich goed, een worstje bij de avondmaal terwijl je veganistisch bent. Alsof alles mogelijk is! Je wilt vegetarisch eten maar hebt toch zin in (een soort van) vlees, want de echte smaak is maar moeilijk te evenaren. Of je koopt het om de natuur een handje te helpen, want echt vlees geeft uitstoot. Wel jammer dat nu prijzen erg zijn gestegen van deze vervangers voor de zoekende. Nieuwe industrie Veel spelers hebben ingespeeld op de nieuwe vraag naar producten, een groot aanbod is beschikbaar voor de consument. Dit was/is allemaal nieuw, het is geen industrie die is omgebouwd naar iets beters. Om deze vervangers te produceren is veel opgezet, laboratoriums en onderzoekers die de moleculen en smaken hebben geprobeerd na te maken. Fabrieken om de producten de producten te produceren worden opgestart, er worden verpakkingsmaterialen ingekocht om alles te verpakking en vrachtwagens geregeld om alles te vervoeren naar de supermarkten. Waarom is dit nodig? Maar wat nou als je (een dagje) geen vlees wilt eten? Moet er dan perse een vervanging voor zijn? Kunnen we niet zelf de falafel balletjes draaien, de croutons of geroosterde noten toevoegen voor de crunchiness of een eitje koken om het vullende effect te geven wat we missen? Er zijn recepten en technieken in overvloed om een gerecht smaak en voldoening te geven zonder vlees of vervangers. Waarom doen we dit niet? Waarom blijven we zoeken naar een alternatief? Gemak is het makkelijkste antwoord. Wat is een beter alternatief? En wat nou als we dit niet zouden doen? En wel gebruik maken van wat er al is in plaats van iets nieuws te creëren? Dan zouden de vleesvervangers er niet hoeven te zijn. Geen extra laboratoriums, fabrieken, verpakkingen en vervoer voor een aparte sector. Want hé, dit geeft ook milieuvervuiling. Net zoals het echte vlees. Zouden we dan minder door mensen geproduceerde smaken in ons lichaam laten en meer natuurlijke alternatieven zoeken? Een champignonburger in plaats van gemodificeerd vlees, een stukje vis of een stukje kaas. In het kader van “it is what it is”. Waarom moet er altijd iets nieuws komen zonder te kijken wat de basis ons al geeft? En die lekkere kaas schnitzel is natuurlijk ook puur gemak.. Of zoals ik ze noem, kaassoufflé voor in de pan. Want meer is het eigenlijk niet.
7 november 2021
Wat leren kinderen op school?
Plannen van avondeten is een lastige taak. Wat gaan we vanavond eten? Laat mij je helpen!
17 oktober 2021
Dagelijkse frustraties